You are here:  / Persberichten / Verzekeringen/assurantien / AFM: Let goed op bij maximaal lenen

AFM: Let goed op bij maximaal lenen

Het is verstandig als consumenten bij het afsluiten van een (maximale) hypotheek goed kijken naar de betaalbaarheid van de maandlasten. Onlangs zijn de hypotheeknormen voor 2015 gepubliceerd door de minister van Financiën.

In de nieuwe normen is een buffer opgenomen voor consumenten met een inkomen tot €30.000. Het Nibud heeft naar aanleiding van de nieuwe normen consumenten opgeroepen bij een maximale hypotheek goed te blijven kijken naar de betaalbaarheid van de hypotheek, omdat de normen uitgaan van gemiddelde situaties. Ook is de leenruimte voor de aanschaf van energiebesparende maatregelen bij een maximale hypotheek verder vergroot. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) raadt consumenten aan onzekerheden rondom de te realiseren energiebesparing en de levensduur van de maatregelen, zorgvuldig af te wegen.

In navolging van het Nibud roepen wij consumenten op om goed de betaalbaarheid in de gaten te houden. Dit vindt de AFM vooral van belang bij huishoudens met een gezamenlijk inkomen van net boven €30.000. Het is belangrijk dat de hypotheeklasten passend zijn. In het verlengde hiervan pleit de AFM voor een evaluatie van de leennormen zodat consumenten ook in de toekomst een passende hypotheek krijgen.